Nl

Energie besparen

Kiezen voor sfeerverwarming en daarbij een toestel dat ook nog eens de nodige warmte voortbrengt die nodig is, klinkt ideaal. De warmte die verkregen wordt, levert op zijn beurt dan ook nog eens extra sfeer en plezier. De meest interessante manier om aan energiebesparing te doen is warmteaccumulatie. Alle warmteaccumulerende kachels staan borg voor een laag energieverbruik en sommige produceren daar bovenop nog eens energiezuinige stralingswarmte.

Bij het verbrandingsrendement van een verwarmingstoestel gaat het over de hoeveelheid warmte die in de brandstof aanwezig is ten opzichte van de hoeveelheid warmte waar het verwarmingstoestel voor zorgt. Bij sfeerverwarming zijn deze hoeveelheden evenredig, maar wanneer men een centrale verwarmingsketel in een garage of kelder heeft staan, kan de berekening van het nuttige rendement een enorm verschil betekenen.

De stooktips om aan energiebesparing te doen, komen voor een groot stuk overeen met de milieubewuste stooktips. Het is enkel nog een extra duwtje om de verwarmingskosten nog wat te kunnen drukken. Belangrijke factoren hierbij zijn de afschrijving van de aankoopkosten en de verbruikskosten. Op lange termijn bekeken zijn de accumulerende houtkachels en moderne metalen houtkachels de beste optie. Open haarden en verwarming op elektriciteit scoren het slechtst.

Wat de normen en wetten betreft op sfeerverwarming is er nog veel werk aan de winkel. In België zijn deze onbestaande en in Nederland wordt alles met een korreltje zout genomen. Niet alleen moet men kiezen voor een energiebesparend toestel en idem dito verbruik, maar ook het aspect isolatie is hierbij heel belangrijk.