Nl

Nuttige warmte

Warmteverliezen in kelder, garage,...

Mensen die verwarmen met centrale verwarming plaatsen de verwarmingsketel meestal in een ruimte waar niet geleefd wordt zoals de garage of de kelder. De warmte die hierdoor wordt afgegeven betekent een verlies. Met nuttige warmte wordt dan ook de warmte bedoeld in de ruimten waar effectief gewoond wordt. Het verbrandingsrendement van een moderne centrale verwarmingsketel is relatief hoog, maar toch niet in verhouding met de nuttige warmte omdat ze juist in een onbewoonde leefruimte worden geplaatst. Sfeerverwarmingstoestellen worden steeds opgesteld in ruimten die druk bewoond worden en hier is het verbrandingsrendement dan ook gelijk aan de nuttige warmte.

Het verbrandingsrendement en het nuttige rendement van verwarmingstoestellen

35 % van de aangevoerde warmte bij een klassieke centrale verwarmingsketel gaat verloren in de plaats waar ze opgesteld wordt. Bij de modernere versies is dit nog 20 %. Deels kan men dit warmteverlies nog staven door de bescherming van die ruimten tegen vorst in te roepen, maar daar is slechts een minimum van dit energieverlies voor nodig. Hieronder vindt u een overzicht van diverse toestellen waarbij hun verbrandingsrendement in vergelijking gebracht wordt met de effectieve nuttige warmte. Naargelang de merken kunnen die waarden nog wat verschillen:  

 

Toestel-type Verbrandingsrendement Nuttig rendement
Open haard 15 % 15 %
Klassieke houtkachel 45 % 45 %
Inbouwhaard op hout 60 % 60 %
Inzethaard op hout 65 % 65 %
Klassieke CV-ketel 75 % 49 %
Moderne metalen houtkachel 75 % 75 %
Moderne kolenkachel 80 % 80 %
Moderne gaskachel 85 % 85 %
Hoogrendements CV-ketel 90 % 72 %
Warmte-accumulerende tegelhoutkachel 90 % 90 %
Warmte-accumulerende speksteen houtkachel 90 % 90 %
De nuttige warmte van een moderne CV-ketel ligt dus beduidend lager dan bij een moderne metalen houtkachel en nog heel wat lager dan bij een warmte-accumulerende speksteen houtkachel.