Nl

Rendement

Wat is het verbrandingrendement?

Het verbrandingsrendement van een verwarmingstoestel is de vergelijking tussen de hoeveelheid warmte in de brandstof en de hoeveelheid warmte die voortgebracht wordt door het verwarmingstoestel zelf. Hierbij moeten er drie zaken in acht genomen worden die voor verlies van warmte zorgen:
deeltjes die niet volledig verbrand zijn en in de as achterblijven.
deeltjes die niet volledig verbrand zijn en die met de rookgassen via de schoorsteen ontsnappen.
Warmte van de rookgassen die via de schoorsteen verdwijnt. Aangezien de meeste brandstoffen op een natuurlijke manier gewonnen wordt, is het van essentieel belang voor het milieu om te weten hoeveel rendement er effectief in nuttige warmte Meer olie transporteren betekent bijvoorbeeld meer olievervuiling in zee. Meer hout gebruiken betekent minder afvalhout in de bossen waardoor heel wat levende wezens hun natuurlijke heimat verliezen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van toch wel negatieve gevolgen voor ons milieu. Vandaar dat men dus verbrandingstoestellen nastreeft die een zo hoog mogelijk verbrandingsrendement opleveren en daarbovenop nog eens zuinig zijn in het verbruik van brandstof.

Technologie voor een hoger verbrandingsrendement

Warmte-accumulatie is de oplossing voor een hoger verbrandingsrendement door de warmte zo lang mogelijk vast te houden vooraleer ze ontsnapt door de schoorsteen. Meer hierover in het deel warmte-accumulatie. De verbranding zelf is uiteraard ook belangrijk. Om een zo volledig mogelijke verbranding te bekomen, verwijzen we naar het hoofdstuk rookgaskwaliteit.

Het verbrandingsrendement van verwarmingstoestellen

(verschillen tussen merken mogelijk) 

 

Toesteltype Gemiddeld Verbrandingsrendement
Open haard 15 %
Klassieke houtkachel 45 %
Inbouwhaard op hout 60 %
Inzethaard op hout 65 %
Klassieke CV-ketel op gas 75 %
Moderne metalen houtkachel 75 %
Moderne kolenkachel 80 %
Moderne gaskachel 85 %
Hoogrendements CV-ketel op gas 90 %
Warmte-accumulerende tegelhoutkachel 90 %
Warmte-accumulerende speksteen houtkachel 90 %
Warmte-accumulerende houtkachels verliezen een rendement van 8,5 % aan warmte die door de schoorsteen verdwijnt. Dit percentage kan niet echt meer dalen omdat de rookgassnelheid te traag zou worden waardoor er rookinslag kan optreden. Door dit percentage zo te houden, voorkomt men ook condensatie in de schoorsteen. Daarnaast gaat nog eens 0,75 % warmte verloren door niet volledig verbrande deeltjes in de rookgassen en ook ongeveer 0,75 % door niet volledig verbrande deeltjes die in de as achterblijven. De conclusie is dat warmte-accumulerende houtkachels het hoogste rendement tonen, op gelijke hoogte met de hoogrendements cv-ketel op aardgas. Het verbrandingsrendement is hierbij wel nog niet hetzelfde als de nuttige warmte. Als we deze beide aspecten in rekening brengen, vormt een warmte-accumulerende houtkachel de beste optie.