Energiebronnen
Isoleren is nodig
Vanuit een ecologisch standpunt bekeken moet elk gebruik van een energiebron geklasseerd worden als schadelijk voor het milieu. Dit ondanks de grote verschillen die bestaan tussen de energiebronnen onderling. Concreet betekent dit dat een goede isolatie prioritair is voor een goede en milieu verantwoorde verwarming. In het deel isolatie lees je meer hierover. Toch zijn er beperkingen die in acht genomen moeten worden bij het isoleren van een huis. Het is namelijk aangewezen dat er voldoende ventilatie voorzien wordt om een gezond binnenhuisklimaat te bekomen. De warmte die hierbij verloren gaat, moet dan ophaar beurt worden opgevangen.
Bijverwarmen is nodig
Om de behoefte aan bepaalde energiebronnen te reduceren is het interessant om rechtstreekse zonne-energie in te schakelen. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld absoluut niet schadelijk voor het milieu en dat geldt ook voor andere toepassingen om directe zonnewarmte in je woning te brengen. In ons klimaat is het echter niet mogelijk om onze huizen te verwarmen enkel en alleen met actieve of passieve zonne-energie. In de lente en de herfst kan directe zonnewarmte toch nog een verschil maken, maar in de winter is extra verwarming een must.
Elektrische verwarming is verspillend
De energiebron elektriciteit is heel milieuonvriendelijk en daarom ook af te raden. Meer dan de helft van de energie gaat immers verloren tijdens het transport van de centrale tot bij de gebruiker. Dan hebben we het hierbij nog niet gehad of de elektriciteit wordt opgewekt met kernenergie of andere brandstoffen. Elektriciteit dat uit zonne-energie of windenergie gewonnen wordt, is meestal niet voldoende om aan te wenden als verwarming. Met elektriciteit dat uit waterkracht gewonnen wordt, is het anders. In sommige landen zoals in Zweden is de elektriciteit dat uit water gehaald wordt voldoende om te gebruiken als verwarming. Daar is de keuze van die energiebron ook een ecologisch verantwoorde keuze.
Fossiele brandstoffen vervangen door biomassa
Fossiele brandstoffen dragen sterk bij tot het broeikaseffect door de grote productie van koolstofdioxide (CO2) dat dan terechtkomt in onze atmosfeer. Bovendien bevatten alle fossiele brandstoffen met uitzondering van aardgas een relatief grote hoeveelheid zwavel dat verantwoordelijk is voor het fenomeen zure regen. De productie en het transport van deze brandstoffen zijn eveneens enorm vervuilend. Denken we maar aan olierampen op zee en gaslekken die een effect hebben op het broeikaseffect. Net zoals het vrijkomen van kooldioxide een effect heeft op het broeikaseffect en het zwavelverlies op zure regen. De enige oplossing om deze effecten tegen te gaan zijn de fossiele brandstoffen vervangen door biomassa. Wanneer we praten over biomassa kunnen we stellen dat brandhout daarin een hoofdrol speelt, naast uiteraard nog vele andere toepassingen.