Houtkachel aansteken : De Zwitserse methode
Het aansteken van de houtkachel ziet er altijd vrij makkelijk uit.
Vaak steekt men de kachel aan met een stapel kranten en brokken hout. Dit is echter een zeer MILLIEUONVRIENDELIJKE manier van stoken.
U verbruikt hiermee onnodig veel hout, verbrandt niet al het hout en u creëert een vieze rook. Hiermee vervuilt u het millieu en veroorzaakt u stankoverlast.
Wist u dat u per stookbeurt zeker 50% uitstoot kan verminderen als u uw haard of kachel op de juiste manier aansteekt.
De Zwitserse manier van aansteken kan u het best vergelijken met een brandende kaars, deze brandt ook van boven naar onder :
Stappenplan
- Gebruik altijd DROOG en ZUIVER brandhout, dit is goed voor zowel het millieu als voor uw rookkanaal
- Zet de luchttoevoer in zijn geheel open
- Plaats het hout volgens de Zwitserse methode : plaats 2 of 3 blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel legt u nog enkele grote blokken met de gekloofde zijde hier boven op
- Plaats een aantal kleine houtjes kruiselings op het hout. Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout
- Steek het aanmaakblokje aan